Hur man får en perfekt krispig fläsksida

För många år sedan besökte jag och min man Sardinien. Det var en fantastisk resa men det jag minns mest av allt var den underbara porchettan, dvs spädgrisen som serverades på alla restauranger. Jag åt den varje dag, ibland både till lunch och middag. Sedan dess var min kärlek till fläsksida ett faktum. Att få till den krispiga svålen samtidigt som köttet är saftigt är faktiskt inte särskilt lätt. Det trick jag alltid använder mig av är danskarnas sätt: att först koka svålen och sen krispa upp den.

Gör så här: Sätt ugnen på 230 grader. Lägg fläsksidan i en ugnsform med svålsidan nedåt. Häll på kokande vatten så det fylls på upp till halva formen. Det viktigaste är att svålen är täckt med vatten. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Dra ner värmen till 170 grader. Vänd på fläsksidan. Salta svålsidan ordentligt och ställ in i ugnen igen i ca 2 timmar i den nedre delen av ugnen. Krispar det inte upp ordentligt, sätt på grillen men håll köttet under uppsikt så det inte bränns.

krispig_flasksida.jpg
Fläsksida med perfekt krispig svål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s