Hur man bygger en våningstårta

IMG_2052

Så ska lille sonen döpas och jag får för mig att baka en hög våningstårta. Varje gång  jag bakar, vilket inte är så jättejätteofta, vill jag prova på att göra något nytt så denna gång ska det bli en våningstårta. För att hålla uppe den första delen av tårtan använder jag mig av sugrör.

För att göra sockerkaksbottnarna använder jag metoden med lika delar, jag tycker att de blir väldigt bra och höga, och för mig som har svårt att komma ihåg recept är det en enkel regel, det enda man behöver göra är hålla koll på hur många ägg man har i.

Jag använde mig av formar på 18 cm och 24 cm men här är den generella regeln för alla formar:

18 cm: 2 stora ägg, 1 tsk bakpulver
20 cm: 3 stora ägg, 1 tsk bakpulver
24 cm: 4-5 stora ägg, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 5-6 stora ägg, 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Knäck äggen i ett glas. I ett lika stort glas häller du socker till samma nivå och i det tredje glaset häller du mjöl och bakpulver. Blanda runt i glaset med mjöl så att bakpulvret blandas ordentligt.
Häll äggen och sockret i en skål eller assistent och vispa i 10 minuter tills smeten är vit och luftig. Under tiden som äggen vispas smörar och bröar du en forms botten. Kanterna smöras och därefter fästs smörpapper längs hela kanten och ca 5 cm ovanför. När tio minuter har gått siktar du varsamt i en del av mjölblandningen och vänder ner det i smeten. Fortsätt tills allt mjöl är blandat med äggsmeten. Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Håll koll dock, prova med sticka när den är klar snarare än gå på tid, ibland tycker jag att smeten tar mycket längre tid, särskilt i min mardröm till ugn.
img_18751.jpg
Hög sockerkaksbotten till tårta

Tårtorna frös jag in och tog fram dem igen en timme innan de skulle fyllas.

Fyllningarna denna gång var en mjölkchokladganache (favorit!!) och en passionsfrukt- och mangomousse.

Mjölkchokladganache

Helt klart den godaste fyllningen.
Blir det något över, kasta inte utan ha det på croissanten till helgfrukosten! Så gott!

6 dl vispgrädde
400 gr Fazers mjölkchoklad för bakning

Värm grädden till strax innan det börjar koka. Dela chokladen i bitar i en skål och häll över grädden. Låt stå i fem minuter och rör sedan om tills chokladen är helt inkorporerad i grädden, dvs när du inte ser några prickar längre. Lägg över plastfolie. låt folien nudda krämen. Ställ in i kylen i minst 6 timmar. Därefter vispar du upp den så den får en tjockare och krämigare konsistens.

 

Passionsfrukt – och mangomousse

6 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
9 passionsfrukter
1,5 dl mango skuren i bitar

Mixa mangon till smet. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret tills grädden är hårt vispad. Vänd ner mangon och de urgröpta passionsfrukterna.

Swiss meringue buttercream

Som frosting använder jag mig av det här receptet swiss meringue buttercream, klart enklaste varianten tycker jag och fungerar alldeles utmärkt!

Frosting för 1 tårta (jag hade alltså det dubbla)

4 äggvitor
2,25 dl socker
250 g smör
4 tsk vaniljsocker

ev. färgpasta

Monteringen av tårtan

Några speciella snurrbrickor har jag inte när jag gör tårtor, oftast monterar jag dem direkt på det tårtfat som jag ska servera dem på, det går lätt att snurra på ett tårtfat också :-). När jag nu skulle göra två våningar på tårtan ställde jag den andra botten på en uppochnedvänd kastrull. Innan jag lägger upp första delen av sockerkakan på vad den än ska ligga på, lägger jag plastfolie som sedan ska kunna täcka alla sidor och toppen av tårtan, lägg alltså två-tre lager som du sedan kan fästa upptill. Därefter en tårtbricka som är ungefär lika stor som själva tårtbotten, gärna liiiiite mindre så den inte syns. Den tårtbricka som ska vara under den övre våningen klipper jag ett hål i i exakt mitten av brickan. Se till att det du ska staga upp tårtan med (i mitt fall sugrör) får plats i hålet.

Dela varje botten i tre delar. Den del som ska vara längst ner får gärna vara lite tjockare än de andra. Lägg på ett jämt lager med ganache, lägg därefter på nästa botten, och så ett lager mousse innan du lägger på sista toppdelen av sockerkakan. Gör likadant med den andra tårtan, plasta sedan in dem och ställ dem i kylen så de kan gosa till sig lite och om de sjunker ihop så gör de det nu innan du har haft på frostingen.

Täck tårtorna med ett tunt lager med frosting som håller inne alla smulor etc. och ställ in dem i kylen igen. När detta lager har stelnat lägger du på det täckandet lager med frosting, i mitt fall använde jag mig av blå färgpasta för att göra tårtorna blå. Den övre våningen spritsade jag full med rosor medan den andra fick vara slät.

När allt är klart, ställ in dem i kylen igen, nu utan plastfolie för att inte förstöra spritsningen.

För att sätta ihop tårtorna använde jag mig av sugrör. Ta fram den tårta som ska ligga underst. Stick ner ett sugrör på den plats där du anser att tårtan är som högst (ja lite sned var den). Därefter klipper jag fyra sugrör till efter den längden och trycker ner dem i tårtan där den övre våningen skulle ligga. I mitten av tårtan sätter jag ännu ett sugrör men detta sugrör får vara lika långt som hela den nedre tårtan OCH halva den övre tårtan (ögonmått går finfint, det är inte så noga. Så länge sugröret inte sticker ut utanför tårtan). När detta är gjort tar du den andra våningen, passar in hålet i tårtbrickan över sugröret och trycker ner den andra våningen. Just vid detta moment var vi faktiskt två som hjälptes åt. Jag tryckte ner tårtan men innan jag skulle släppa ner den helt och hållet, kom E med två spatlar på vardera sida om sugröret och ställde varsamt ner våningen. Jag använde mig av ett sidenband för att inte skarven mellan våningarna skulle synas.

Vimpeln på toppen är gjord utav papper, matsnöre, två grillpinnar och lite lim.

IMG_2047.JPG
Våningstårta

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s