Godaste barnmaten: kyckling med pumpa och kanel

Med en liten här hemma som nyligen har börjat äta mat tänkte jag även dela med mig av den mat som han får äta. Att laga egen barnmat är så bra och så enkelt. Jag ger mitt barn ofta burkmat när jag är på språng eller inte har möjlighet att laga mat, men i längden blir det oerhört dyrt att köpa burkar. Tänk att varje burk kostar en tia, om barnet äter två mål mat om dagen plus efterrätt i form av en klämmis eller annan fruktpuré. Lägg därtill morgongröten, ersättningen och kvällsvällingen, ja då kostar barnets mat 50-60 kr om dagen vilket blir är ca 2000 kr extra i månaden. Att frysa in i istärningsformar är genialt eftersom man kan ta med sig maten i en burk när man är på språng, i värsta fall om det inte finns en mikro dit man ska så har maten ofta tinat när det väl är dags för mat. Ofta lagar jag hans mat utifrån det som vi själva äter för att han ska lära känna de smaker som vi äter här hemma.

Tack vare veckans låda från Årstiderna hade vi ett stycke pumpa hemma som kanske inte riktigt är min favorit när det kommer till mat. Det fick istället bli mat till den lille som slukade det här med stor aptit!

Kyckling med pumpa och kanel
(ca 9 portioner)

2 innerfiléer av kyckling eller 1 kycklingfilé
1/4 pumpa
2 stjälkar blekselleri
1/2 burk majs
3 potatisar
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 hönsbuljongtärning
persilja
3 msk rapsolja

Lägg alla ingredienser utom persiljan och rapsoljan i en kastrull och koka i ca 20 minuter. Häll av lite av vattnet men spara det vid sidan om utifall att du behöver späda ut purén sen. Lägg i persiljan. Puréa alltsammans och späd eventuellt med lite av spadet till rätt konsistens. Blanda i rapsoljan. Skopa upp i istärningsformar, låt svalna och frys in. Mitt barn äter ca 5-6 tärningar per måltid som jag värmer i mikron. Eventuellt späder jag med lite kallt vatten, dels för att få maten att svalna något, dels tycker jag att maten blir hårdare i konsistensen efter att den varit fryst.

kyckling_pumpa
Barnmat med kyckling och pumpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s