Friterad kyckling

thumb_IMG_7178_1024

Klart min matblogg ska starta med hederlig friterad kyckling sådär Kentucky style. Det här är en absolut favorit hos mig och efter helgens barnkalas där det hade friterats munkar, stod fritösen fortfarande framme och vips så stod jag där och friterade.

Kycklingen blir läckert saftig samtidigt som den får en frasig yta. Den här rätten är väldigt enkel att laga men kräver lite förberedelse om man ska göra det såsom i Amerrka för man måste lägga in den i det som de kallar buttermilk – inget vi kan hitta i våra affärer utan vi får helt enkelt göra det utav mjölk och citron.

Det här behöver du:

thumb_IMG_7141_1024

Friterad kyckling 4 pers

1 kg kycklingben
1,5 dl vispgrädde
1 l mjölk
1 msk citron
2 msk salt
0,5 tsk vitpeppar
3 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
salt, peppar
ev. kryddor
frityrolja

Dagen innan du ska laga kycklingen blandar du grädde, mjölk och citron. Låt det stå i rumstemperatur i en kvart innan du har i salt och peppar. Häll mjölkblandningen därefter över kycklingen och låt stå i kylen tills du ska laga rätten, gärna över natten men annars minst sex timmar.

Ta ut kycklingen ur kylen i god tid så den inte är kylskåpskall när du ska fritera. Värm fritösen till 180°. Blanda mjöl och ströbröd i en platspåse tillsammans med salt och peppar. Här kan du även blanda i kryddor om du vill (eller snarare om du inte har en kinkig treåring hemma som ogärna testar nya smaker). Varför inte ha chili, eller paprikapulver? Lyft upp kycklingen ur mjölken och lägg dem i påsen. Blås i lite luft i påsen och knyt ihop. Vänd runt kycklingen tills den är helt täckt med mjöl. Fritera kycklingbitarna några i taget i ca 7 minuter, eller tills de fått en fin brun färg. Lyft över dem på ett ugnsgaller med hushållspapper under och låt dem vila.

Varför inte servera med härligt krispiga ugnsbakade sötpotatispommes och en guldgul aioli? Mums!

thumb_IMG_7173_1024.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s